注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

luoxunb的博客

中国股市一年仅上缴的证券交易印花税,便能养活中国的350万海陆空三军,还绰绰有余

 
 
 

日志

 
 

【引用】投资经典语录之——曹sir金句  

2011-09-09 19:31:07|  分类: 股海拾贝 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

1)女性對理財知識的需要較男性更大,因為在家靠父、出嫁從夫、老來從子的日子已一去不返。

 

2)我老曹一早已發現財富獲得唔係來自辛勤工作,而係來自聰明投資策略。

 

3)今天股票市場再唔係行人路(讓各位漫步),而係競技場—鬥智兼鬥眼光的地方。

 

4)成功與失敗、賺錢與虧損往往只係一線之差,一切由小小一個洞察力(insight)開始,就係過去三十年我老曹一再強調要洞燭先機,而唔係勤力過人。

 

5)市場往往由一個極端走向另一極端,並冇合理價。

 

6)唔係所有投資都會增長,割掉虧損幾時都要做,情況有如農夫需要清除田裏雜草,讓禾稻長得更好道理一樣。

 

7)每一個投資者都希望坐股市尾班車走(賺盡每一分錢)。可惜當尾班車開走時,經常仲有大批人留在月台上,未有及時上車。

8)當富豪們花一億幾千萬元購入所謂現代藝術品之時,通常亦係股票市場見頂日子。

 
9)愈想賺錢的人愈冇錢賺(財不入急門)。做股票要耐得住寂寞,唔跟風,自己做功課,完成功課後等候安全價才出擊,堅守止蝕唔止賺原則。

10)我老曹經歷咁多,能夠學到的,就係無論發生乜事,保持頭腦冷靜最重要,其次係sustain power。

 

 
11)追隨趨勢,找尋突破,揀股唔炒市。追求100%回報一年並非唔可能,當然亦唔係容易。

 

 
12)股市無先知,你唔係,我唔係;但卻有成功?策略,例如買乜??何時買?何處買?

 

13)投資就係將你的資本去冒險,你可能因此而有所損失,但千萬不可全軍盡墨,永遠記住保本較增值更重要。


14)每一個投資者入市前,必須先評估自己承受風險能力,一如參加選美女士必事先知道要穿泳衣觀眾前走來走去,被人評頭品足,如果捱唔住千祈咪參加。

 

15)市場一向無大小(冇大戶與小戶)之分,只有醒目資金同愚蠢資金之分。


16)食有時,睡有時;投資有時,不投資亦有時。每年一定有一個購買點及一個沽售點。今時今日只有耐心等候購買點出現,不然只是盲動。

 
17)別人恐慌時你貪心,別人貪心時你恐慌,唔做好友、唔做淡友,只做炒友(Trader)!

 

18)股市冇過去,只有將來;炒股票唔係炒過去業績,而係炒前景展望。

 
19)愈接近升市尾聲,投資者投入的資金反而愈多,結果將大部分利潤輸掉。


20)散戶最終命運係散晒。

21)金融市場既無先知亦無專家,只有輸家同贏家。

 
22)我地既要學習居安思危,亦應學曉從黑暗中見到光明。


23)何謂成功?就係以你自己方法,過你自己想過生活,就係成功。

24)投資市場係最好的僕人、最嚴厲的老闆。如你做啱,它會獎勵你很多;如你做錯,佢會令你傾家蕩產。

 

25)信任唔係盲目的,而係需要時間一天一天將佢賺番來。
 
26)只要牢牢記住唔再重犯,我地便可生活愉快。

 

27)請不要work for money, let money works for you!


28)忘記過去,展望將來,當人人貪心時恐懼,當人人恐懼時貪心;至於平日則保持平常心

 
29)人生不計較成敗得失,只計算活得係咪有意義。好多時,活着就是精彩!

 

30)大戶唔一定賺錢,散戶唔一定蝕本。勝負由對大勢分析(論勢)、策略運用(論戰)及嚴守紀律(論性)決定。

 

31)所謂向上天禱告,其實係加強自己嘅意志力,因為真正決定天堂與地獄者係自己。

32)每次勝利後,以最快時間忘記它;每次失敗後,必檢討自己錯在哪裏,以後唔再犯相同錯誤。記住進取不忘穩健,但穩健唔代表停滯不前。

  评论这张
 
阅读(132)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017